28 Ιούλιος 2015, 10:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2015, 17:33

Η εξυπνάδα χαρίζει μακροζωία

  • Η εξυπνάδα χαρίζει μακροζωία

Οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια, δείχνει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που αποδίδει την προδιάθεση αυτή σε γενετικά αίτια.

Η μελέτη ερευνητών υπό τη Ρόζαλιντ Άρντεν, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, ανέλυσε στοιχεία από ΗΠΑ, Σουηδία και Δανία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 95% της σχέσης μεταξύ νοημοσύνης και προσδόκιμου ζωής οφείλεται στα γονίδια.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης (IQ) τείνουν να ζουν περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με όσους ενηλίκους βρίσκονται ψηλά στην επαγγελματική ιεραρχία, όπως για παράδειγμα οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ έως τώρα δεν κατανοούσαμε γιατί συμβαίνει αυτό, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αιτία είναι πρωτίστως γενετική» δήλωσε η Ρόζαλιντ Άρντεν.

Οι ερευνητές εκτιμούν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τεκμηρίωση γι' αυτό, ότι άτομα που διαθέτουν γονίδια στα οποία οφείλουν την ευφυΐα τους, έχουν επίσης γονίδια που τους διατηρούν πιο υγιείς. Εναλλακτικά, διατυπώνεται η υπόθεση ότι τόσο η νοημοσύνη όσο και η μακροζωία εξαρτώνται από τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις. Συνεπώς είτε οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζονται παράλληλα, είτε όσοι άνθρωποι έχουν τις λιγότερες μεταλλάξεις είναι ταυτόχρονα εξυπνότεροι και μακροβιότεροι.