27 Ιούλιος 2015, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2015, 15:59

Ελληνικά πούρα: Κρύα Βρύση Πέλλας εναντίον Αβάνας

  • Ελληνικά πούρα: Κρύα Βρύση Πέλλας εναντίον Αβάνας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασιλική Πασχάλη)

Ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης προέρχεται από καπνοπαραγωγική οικογένεια. Θέλοντας να καλύψει το κενό στην αγορά της Ευρώπης σε σχέση με το χειροποίητο πούρο, και αναγνωρίζοντας την εξαιρετική ποιότητα καπνού που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος στην περιοχή του, επέστρεψε μετά τις σπουδές του στο χωριό του, στην Κρύα Βρύση της Πέλλας, και δημιούργησε την οικοτεχνία παραγωγής χειροποίητων πούρων Vamma Del SoL.

Μάλιστα, για τις ανάγκες κατάρτισής του ταξίδεψε στην Κούβα και στη συνέχεια έλαβε τη βασική του εκπαίδευση σε ένα εργαστήριο Κουβανών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Ως βασική δυσκολία στην προσπάθειά του αναγνωρίζει την έλλειψη του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου.

Τα Vamma Del Sol περιλαμβάνουν τους τύπους CORONA και PETIT CORONA ενώ στον άμεσο σχεδιασμό είναι και η παραγωγή ROBUSTA.

«Το μικροκλίμα της περιοχής, που ήταν ιδανικό για καπνά τύπου burley, ταίριαζε για τα μεγαλόφυλλα ανατολικού τύπου, που χρησιμοποιούν οι Κουβανοί για τα πούρα τους», όπως διαπίστωσε ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, κι αυτό τον οδήγησε στο να φέρει τα πρώτα φυτά και να ξεκινήσει την καλλιέργειά του. Κατά την παραγωγή των πούρων ακολουθούνται οι κώδικες ορθής πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς κανένα χημικό ή αρωματικό πρόσθετο.

Ο επιχειρηματίας επιθυμεί να παραμείνει στη λογική μιας μικρής οικοτεχνίας, που θα παράγει συγκεκριμένα κομμάτια.