25 Ιούλιος 2015, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2015, 12:54

Όριο 2.000 ευρώ για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

  • Όριο 2.000 ευρώ για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Μέχρι 2.000 ευρώ θα μπορούν να έχουν μαζί τους όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ΦΕΚ.

Ο περιορισμός αφορά μόνο τους κατοίκους Ελλάδας και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων «σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό».

Με την ίδια υπουργική απόφαση ορίζεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η απαγόρευση ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ ημερησίως (420 ευρώ εβδομαδιαίως), θα αφορά σε «πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στην Ελλάδα».

Οι ναυτιλιακές εταιρείες αποκτούν τη δυνατότητα να προχωρούν σε ανάληψη μετρητών μέχρι το όριο των 50.000 ευρώ ημερησίως.

Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέρχονται από χρήματα που ήρθαν σε τραπεζικό λογαριασμό ιδρύματος στην Ελλάδα από μεταφορά ιδρύματος στο εξωτερικό.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, δυνατότητα ανάληψης μετρητών θα μπορεί να δοθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας με σαφή προσδιορισμό του ορίου αναλήψεων.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ.