24 Ιούλιος 2015, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2015, 13:48

Τετράποδο φίδι από το παρελθόν (φωτο)

  • Τετράποδο φίδι από το παρελθόν (φωτο)
    Καλλιτεχνική απεικόνιση του τετράποδου φιδιού. (φωτ.: newscientist.com / Julius T. Cstonyi)

Απολίθωμα αρχαίου προγόνου των σύγχρονων φιδιών που είχε τέσσερα ποδαράκια ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βραζιλία. Το τετράποδο… ερπετό ζούσε στην περιοχή πριν από 113 με 126 εκατ. χρόνια και στην ουσία ήταν μια μεταβατική μορφή μεταξύ αρχαία σαύρας και σύγχρονου φιδιού.

Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί αρχαία φίδια με δύο πόδια, αλλά όχι με τέσσερα.

Το περίεργο πλάσμα είχε μήκος σχεδόν 20 εκατοστά και τα άκρα του ήταν τέσσερα χιλιοστά τα μπροστινά και επτά χιλιοστά τα πίσω. Τα τέσσερα πόδια, που είχαν το καθένα πέντε δάχτυλα με μακριά νύχια στις άκρες τους, μάλλον δεν χρησιμοποιούνταν για την κίνηση του ερπετού στο χώμα αλλά για να κυνηγάει τη λεία του και να σκάβει λαγούμια κάτω από το έδαφος.

Το φίδι με την επιστημονική ελληνο-λατινική ονομασία Tetrapodophis amplectus, δηλαδή «τετράποδος όφις που αγκάλιαζε» (τα θύματά του ή τη σύντροφό του), δεν φαίνεται να κολυμπούσε αλλά ζούσε στην ξηρά, πράγμα που ενισχύει την εκδοχή ότι τα φίδια αναπτύχθηκαν στη στεριά και όχι στο νερό.

Η διαμάχη για την προέλευση των φιδιών είναι μία από τις πλέον μακροχρόνιες μεταξύ παλαιοντολόγων και βιολόγων.

Τη σχετική δημοσίευση έκαναν στο περιοδικό Science Βρετανοί και Γερμανοί ερευνητές υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Μάρτιλ από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Gallery