24 Ιούλιος 2015, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2015, 11:54

Ο «Τεμόν ΑΕΚ» έφτασε στην Αμάσεια του Πόντου

  • Ο «Τεμόν ΑΕΚ» έφτασε στην Αμάσεια του Πόντου

Στην επαρχία Αμάσειας βρίσκεται πλέον ο Γιώργος Ζαχαριάδης ο οποίος εδώ και 18 ημέρες τρέχει προκειμένου να εκπληρώσει το τάμα του και να φτάσει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Χθες, ο υπεραθλητής αφού έφαγε δυναμωτικό ψωμί Τραπεζούντας που είχε ψωνίσει από φούρνο με την επωνυμία Traboz, του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι από την Ματσούκα, ξεκίνησε τη διαδρομή του.

Άφησε πίσω του το Οσμαντσίκ (τουρκικά: Osmancik), από εκεί που περνούσε η Ρωμαϊκή Οδός η οποία ξεκινούσε από την Κωνσταντινούπολη και κατέληγε στην Αμάσεια. Σύμφωνα με τον μύθο, στο Οσμαντσίκ σε μια περιοχή που ονομάζεται Αντατεπέ βρίσκεται ο τάφος του Αχιλλέα.

Το Οσμαντσίκ είναι η περιοχή που γεννήθηκε και έδρασε το ποντιακό αντάρτικο.

Ο «Τεμόν ΑΕΚ» έσβησε πια από τον χάρτη του την επαρχία Τσορούμ, περνώντας στην Αμάσεια την πρωτεύουσα των Μιθριδατών στα ρωμαϊκά χρόνια. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, πριν από τον ξεριζωμό, εκεί ζούσαν 155.000 Έλληνες. Μετά από τα πρώτα 52 χιλιόμετρα πρωινής πορείας, ο υπεραθλητής έκανε στάση για ξεκούραση σε ένα όμορφο μποστάνι. Εφοδιάστηκε με νερό, φρούτα και λαχανικά συναντώντας για μια ακόμα φορά φιλόξενους ντόπιους.

Το απόγευμα της Πέμπτης, πρόσθεσε ακόμα 20 χιλιόμετρα στον άθλο του και η νύχτα τον βρήκε στο χωριό Κιουμουσχατσίκιοϊ (τουρκικά: Gümüşhacıköy). Σήμερα Παρασκευή, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων θα περάσει απ’ την ιστορική Μερζιφούντα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσει στη Χάβζα. Το Σάββατο αναμένεται να μπει στη Σαμψούντα, στην αρχαία Αμισό και να βγει στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.