23 Ιούλιος 2015, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2015, 15:53

Βέλγοι βουλευτές ψηφίζουν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Βέλγοι βουλευτές ψηφίζουν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναμένεται να θέσει σήμερα προς ψηφοφορία η Κάτω Βουλή του Βελγίου. Όπως μεταδίδει το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ArmenPress, η συζήτηση στην Ολομέλεια της βελγικής Κάτω Βουλής ολοκληρώθηκε και σήμερα οι βουλευτές θα κληθούν να ταχθούν υπέρ ή όχι της υιοθέτησης του σχετικού ψηφίσματος.

Πριν από τη λήξη της συζήτησης, ο βουλευτής Βαν ντερ Μάελεν, εκπροσωπώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάλεσε τους συναδέλφους του να εκφράσουν με σαφήνεια τον κατάλληλο όρο και να χαρακτηρίσουν «Γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Ο Μάρκο Βαν Χιίζ από το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων θα χαρίσει στο Βέλγιο μεγαλύτερη δημόσια αναγνώριση. «Το αριστερό Τουρκικό Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSIP) θα αναγνωρίσει επίσης την αρμενική Γενοκτονία. Νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο Βαν Χιίζ.

Το ψήφισμα, για τη διατύπωση του οποίου η αρμενική και ασσυριακή κοινότητα του Βελγίου έχει εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της, κατατέθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ανάλογα ψηφίσματα, τα οποία όμως είχαν απορριφθεί, είχαν καταθέσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των βουλευτών τουρκικής καταγωγής που στο παρελθόν είχαν καταφέρει να παρακωλύσουν τη διαδικασία και να μην προχωρήσει το θέμα της αναγνώρισης.