23 Ιούλιος 2015, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2015, 13:31

Πέθανε ο Μηνάς Χρηστίδης, ο ηθοποιός και πρωτοπόρος κριτικός

  • Πέθανε ο Μηνάς Χρηστίδης, ο ηθοποιός και πρωτοπόρος κριτικός
    Ο Μηνάς Χρηστίδης στην ταινία του 1964 «Ένας μεγάλος έρωτας» (φωτ.: Finos Films)

Στον ύπνο του και στο σπίτι του πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο ηθοποιός, κριτικός θεάτρου και τηλεόρασης, και δημοσιογράφος Μηνάς Χρηστίδης. Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε στήλη τηλεοπτικής κριτικής στον ελληνικό Τύπο ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι εμφανίσεις του σε σειρές της ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ: Κεκλεισμένων των θυρών (1972), Μαρίνα Αυγέρη (1973), Οι δίκαιοι (1974), Ένας Πυγμαλίων (1975).

Ο Μηνάς Χρηστίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1954, στον ρόλο του γιατρού Γκιμπς στην Μικρή μας πόλη του Θόρντον Γουάιλντερ. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1958 στο Τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ η τελευταία του κινηματογραφική ήταν το 1980 στην ταινία Ελευθέριος Βενιζέλος του Παντελή Βούλγαρη.


Έλλη Λαμπέτη και Μηνάς Χρηστίδης στο «Τελευταίο Ψέμα»

Τα χρόνια της δικτατορίας βρέθηκε στο Παρίσι, όπου μαζί με την μετέπειτα σύζυγό του, ηθοποιό και συγγραφέα Ντόρα Γιαννακοπούλου (με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον συγγραφέα Λένο Χρηστίδη), και τον θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Σταύρου οργάνωσαν μεγάλη περιοδεία ενάντια στη Χούντα, στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Για τέσσερα χρόνια έζησε στην Ολλανδία, και όταν επανήλθε στην Ελλάδα για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως ηθοποιός. Το 1975 δημιούργησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στήλη τηλεοπτικής κριτικής στην εφημερίδα Καθημερινή και από τότε αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά. Η στήλη του «Γροθιά στο στομάχι» στο Έθνος τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο γνωστούς κριτικούς θεάτρου.

Η κηδεία του Μηνά Χρηστίδη θα γίνει την Παρασκευή στις 12:00 από το Α΄ Νεκροταφείο.