25 Ιούλιος 2015, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2016, 18:35

Ρωσικά μπλίνι με κρέμα άνηθου

  • Ρωσικά μπλίνι με κρέμα άνηθου

Τα μπλίνι είναι παραδοσιακές ρωσικές κρέπες. Σερβίρονται ανοιχτά ή τυλιγμένα ρολό. 
Η γέμισή τους μπορεί να είναι οτιδήποτε: από κρέμες τυριών μέχρι κιμάς, φρούτα, ταραμάς, κομμένα βραστά αυγά, καπνιστός σολομός.

Στη Ρωσία τρώγονται κυρίως μία εβδομάδα πριν από τη Σαρακοστή. 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 1 φλ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ⅔ κ.σ. ξερή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για την κρέμα άνηθου

  • 200 γρ. αγελαδινό γιαούρτι, στραγγιστό
  • 150 γρ. σμετάνα (ρωσική πυκνή κρέμα γάλακτος με άφθονα λιπαρά) – εναλλακτικά αντικαθίσταται από κρεμ-φρες ή απλή κρέμα γάλακτος με λίγο ξινόγαλα
  • 1 φλ. πολύ ψιλοκομμένο άνηθο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό (αν βγει πολύ αραιός προσθέτουμε αλεύρι, αν βγει πολύ πυχτός γάλα). Βάζουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30΄ μέχρι ο χυλός να διογκωθεί και να αφρίσει στην επιφάνειά του.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το χυλό στο τηγάνι και τον απλώνουμε για να γίνει κυκλικός. Το πόσο χυλό θα βάλουμε εξαρτάται από το τηγάνι και από το αν τα θέλουμε μεγάλα ή μικρά.
  4. Τηγανίζουμε τα μπλίνι για 1-2΄ μέχρι να πάρει χρώμα η μία πλευρά και τα γυρίζουμε για να τηγανιστούν και από την άλλη. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  5. Για την κρέμα άνηθου, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ.
  6. Αλείφουμε την κρέμα στα μπλίνι και αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε ανοιχτά ή τα τυλίγουμε ρολό.