22 Ιούλιος 2015, 08:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2015, 12:25

Στη Βουλή η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα – Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία

  • Στη Βουλή η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα – Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρχεται στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Τις 977 σελίδες του πολυνομοσχεδίου μελετούν από σήμερα το πρωί οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ η κρίσιμη ψηφοφορία που δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί γύρω στα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το μεσημέρι και μετά το τέλος της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών αναμένεται η Διάσκεψη των Προέδρων για την έκδοση της ημερήσιας διάταξης που θα ορίζει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας. Πιθανότατα, πριν από το απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για να λήξει με την ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΚΕ κοντά στα μεσάνυχτα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών και την ασφάλεια των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Εκτός έμειναν οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών.

Κριτική στις ασφυκτικές προθεσμίες μέσα στις οποίες καλείται να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα η Βουλή άσκησε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ζωή Κωσταντοπούλου. Σε ομιλία της έκανε λόγο για «δημοκρατικό στραγγαλισμό» και για πραξικόπημα που πρέπει να σταματήσει.

Ενόψει αυτών των διεργασιών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τους τόνους στέλνοντας και πάλι αυστηρό μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να βγουν και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό αν το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο που έχουν είναι το σχέδιο Σόιμπλε. Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης ενός δύσκολου συμβιβασμού.