22 Ιούλιος 2015, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2016, 12:25

Στέργιος Συμεωνίδης: Ένας Πόντιος ήρωας που θυσιάστηκε για την Κύπρο

  • Στέργιος Συμεωνίδης: Ένας Πόντιος ήρωας που θυσιάστηκε για την Κύπρο

Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, άφησε την τελευταία του πνοή στη Λευκωσία ο Πόντιος αντισμήναρχος Στέργιος Συμεωνίδης.

Το αεροσκάφος Noratlas 52-133, στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης, κατέπεσε ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Λευκωσίας στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης της 354ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, δύο μέρες μετά την τουρκική εισβολή.

Το τραγικό λάθος
Δημοσίευμα του περιοδικού Πτήση & Διάστημα αναφέρει ότι τη στιγμή της απόρρητης επιχείρησης ένοπλοι Κύπριοι πολίτες που είχαν επανδρώσει τα αντιεροπορικά όπλα, νομίζοντας ότι πρόκειται για εχθρικά αεροσκάφη που κατέβαιναν χωρίς φώτα, άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να χτυπηθεί καίρια το αεροσκάφος με το κωδικό όνομα «ΝΙΚΗ 4» που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της προσγείωσης, μόλις 3 μίλια από το διάδρομο.

Στην «αποστολή αυτοκτονίας», όπως χαρακτηρίστηκε αργότερα η επιχείρηση ΝΙΚΗ που είχε αναλάβει να υλοποιήσει η 354η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, εκτός του Συμεωνίδη χάθηκαν επίσης οι τρεις συνάδελφοί του από το πλήρωμα του Noratlas και οι καταδρομείς που μετέφεραν από τη βάση της Σούδας στη Λευκωσία της Κύπρου. Ένας καταδρομέας σώθηκε μόνο, ο Αθανάσιος Ζαφειρίου, καθώς πρόλαβε και πήδηξε έξω από το φλεγόμενο αεροσκάφος πριν από τη συντριβή του.

Το αεροσκάφος τους είχε φτάσει πρώτο στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ποιος ήταν ο Συμεωνίδης
Ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας είχε γεννηθεί στις Σέρρες  το 1933. Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών) τον Δεκέμβριο του 1952 και αποφοίτησε το 1953 με το βαθμό του έφεδρου ανθυποσμηναγού. Μονιμοποιήθηκε με τον ίδιο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 1962. 

Αρκετά χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό του, στήθηκε στις Σέρρες το άγαλμά του απέναντι από τη Γέφυρα Αγίων Αναργύρων (Γέφυρα Τσέλιου) από την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Νομαρχία Σερρών, το Δήμο Σερρών και την Ένωση Κυπρίων Νομού Σερρών.