21 Ιούλιος 2015, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2015, 16:35

Πρώτο βήμα από ΕΕ για τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία

  • Πρώτο βήμα από ΕΕ για τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία

Τα πρώτα μέτρα για την υποστήριξη Ελλάδας και Ιταλίας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Τα μέτρα, αν και θεωρούνται ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση του επιμερισμού ευθυνών, έχουν σχεδόν συμβολικό χαρακτήρα.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τασία Χριστοδουλοπούλου, «για πρώτη φορά αποφασίζεται ένας επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα, σε συνδυασμό με την έκτακτη χρηματοδότηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη των σχετικών υπηρεσιών της χώρας μας, θα μειώσει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και θα βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και προστασίας των προσφύγων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ».

Παρ’ όλα αυτά, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί. «Τη στιγμή που στη χώρα μας έχουν εισέλθει κατά το 2015 σχεδόν 80.000 άτομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφώνησε στον εντελώς συμβολικό αριθμό μετεγκατάστασης περίπου 8.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανά έτος.

»Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά αποτελεί έστω μια αρχή για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της χώρας μας για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών.

»Οι αντιδράσεις και η αναβλητικότητα που παρακολουθούμε εδώ και τρεις μήνες στο θέμα της εσωτερικής μετεγκατάστασης προσφύγων, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, δείχνουν δυστυχώς πως η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα επιλεκτική σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης».