21 Ιούλιος 2015, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2015, 13:16

Χαβιάρι με ποντιακή υπογραφή από τη Δράμα

  • Χαβιάρι με ποντιακή υπογραφή από τη Δράμα

Όταν ο ομογενής Χρήστος Σελβίδης εξαγόραζε την άνοιξη του 2014 τη Γ. Μπερμπερίδης ΟΕ και το εκτροφείο οξύρρυγχου στο Κεφαλάρι της Δράμας, ξεκινούσε φιλόδοξα για την παραγωγή μαύρου χαβιαριού, του γευστικού και πανάκριβου εδέσματος που σήμερα πωλείται σε πολύ καλή τιμή στην παγκόσμια αγορά.

Ο ομογενής από το Βατούμ είδε την επιχειρηματική προοπτική και συμμετείχε με άλλους τρεις συνεταίρους στην Οξύρρυγχος Ελλάς ΑΕ, εκτρέφοντας έως και 80 τόνους οξύρρυγχου από δικό της γόνο τεσσάρων διαφορετικών ειδών: τον σιβηρικό, τον Hoso hoso  (Beluga) και τον Acipencer stellatus.

Η παραγωγή χαβιαριού είναι δουλειά για υπομονετικούς. Το θηλυκό ψάρι μπορεί να δώσει τους πολύτιμους μαύρους κόκκους μετά από 7-8 χρόνια εκτροφής σε ειδικές συνθήκες (διατροφή, θερμοκρασία νερού κτλ.). Στο διάστημα αυτό, η επιχείρηση συντηρείται από την πώληση ψαριών. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα άτομα του είδους συμπληρώσουν τα τρία έτη, ξεχωρίζουν τα αρσενικά (που οδηγούνται στην αγορά) από τα θηλυκά, τα οποία μπαίνουν σε ειδικές δεξαμενές ώστε όταν φθάσουν στην κατάλληλη ηλικία και βάρος, να δώσουν χαβιάρι.

Στην περιοχή της Δράμας βρίσκονται πολλές φυσικές πηγές νερού που αναβλύζουν από την πλαγιά του βουνού. Το νερό, καθαρό και διαυγές, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, εισέρχεται στα ιχθυοτροφεία της περιοχής, όπου υπάρχουν εργαστήρια αναπαραγωγής οξυρρύγχων. Τα νεογνά παραμένουν στο εργαστήριο έως ότου φθάσουν τα 5 γραμμάρια βάρους και στη συνέχεια μεταφέρονται σε μεγάλες πισίνες.

Το κάπνισμα των ψαριών πραγματοποιείται σύμφωνα με αρχαία συνταγή, με ροκανίδια βελανιδιάς, αλάτι, κι ελάχιστο ξίδι από κρασί.

Gallery