21 Ιούλιος 2015, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2015, 10:59

Ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού «βλέπει» ο Ερντογάν

  • Ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού «βλέπει» ο Ερντογάν
    Στιγμιότυπο από την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα

Αισιόδοξος ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιτευχθεί συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στα Κατεχόμενα και με αφορμή τις «εορταστικές εκδηλώσεις» για την τουρκική εισβολή πριν από 41 χρόνια.

«Θεωρώ πως η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν για την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να αξιολογηθεί καλά η ευκαιρία να φτάσει στο τέλος αυτή η διαδικασία που αφήνεται στη μέση εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε χθες ο Ερντογάν. Παράλληλα έσπευσε να θυμίσει ότι το σχέδιο Ανάν ήταν μια διέξοδο αλλά τότε δεν υιοθετήθηκε για να μπει λυθεί το Κυπριακό.

Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε ικανοποίηση γιατί βλέπει να διεξάγονται με αποφασιστικότητα οι συνομιλίες από τους τεχνοκράτες και τους ηγέτες και είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη ως εγγυήτρια δύναμη, να πράξει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.

«Κανείς να μην αμφιβάλλει γι' αυτό. Ως διοίκηση της “βόρειας Κύπρου” (όπως ανέφερε) πρέπει να ξέρετε ότι ως Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια χέρι με χέρι ως “μητέρα-κόρη πατρίδες”».

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν είπε ότι θα επιλυθεί εντός 1-2 μηνών καθώς απέμεινε μια απόσταση ενάμιση περίπου χιλιομέτρου να καλυφθεί. Αυτό, ανέφερε, θα ανακουφίσει την περιοχή και τα εδάφη θα γίνουν εύφορα.

Τι είπε ο Μουσταφά Ακιντζί
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος και η Τουρκία στηρίζουν τη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού και αναφερόμενος στην ημέρα εξέφρασε την ελπίδα να λήφθηκαν επαρκή μαθήματα. «Υπάρχουν κάποιοι που δείχνουν την 20η Ιουλίου ως την αρχή της ιστορίας», πρόσθεσε θέλοντας να υπενθυμίσει όμως ότι «πριν από τις 20 Ιουλίου υπήρχε η 15η Ιουλίου. Εάν δεν υπήρχε η 15η Ιουλίου δεν θα υπήρχε και η 20η Ιουλίου».

Ευχήθηκε δε ούτε στην Κύπρο, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο να υπάρξουν άλλες 15 και 20 Ιουλίου και οι άνθρωποι να μάθουν να ζουν ειρηνικά.

«Στην Κύπρο χέρι-χέρι τόσο με τόσο με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους όσο και με την Ελλάδα και την Τουρκία θα πρέπει να πορευτούμε σε μια νέα εποχή», πρόσθεσε λέγοντας ότι «εμείς οι τωρινές και οι παλιές γενιές της Κύπρου μοιραστήκαμε τους πόνους, το αίμα και τα δάκρυα της. Οι μελλοντικές γενιές ας μοιραστούν την ειρήνη. Θα πρέπει να μπορούμε να καταστήσουμε τόσο την ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο Πέλαγος περιοχή ειρήνης».