21 Ιούλιος 2015, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2015, 09:19

Το σχέδιο για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

  • Το σχέδιο για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

Νόμο βάσει του οποίου θα προστατεύεται η κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Έθνος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μία σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώζουν την κύρια ή τη μοναδική τους κατοικία από τον πλειστηριασμό.

Το νομοσχέδιο αφορά τους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού.

Από τις ρυθμίσεις αποκλείονται οι γενικά τύποι του «δεν πληρώνω» καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την υπαγωγή στις προστατευτικές διατάξεις. Εξάλλου οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να καταβάλλουν και μηνιαία δόση προς τις τράπεζες, η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

Εάν και εφόσον οι θεσμοί κάνουν δεκτό το νομοσχέδιο, αυτό θα προστατεύει τους δανειολήπτες μέχρι το τέλος του 2015 και εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
  • Το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ
  • Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) δεν ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.