20 Ιούλιος 2015, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2015, 19:25

Τον πόλεμο στις αδέσποτες γάτες κηρύσσει η Αυστραλία

  • Τον πόλεμο στις αδέσποτες γάτες κηρύσσει η Αυστραλία
    Φωτ.: Flickr

Τον πόλεμο στις αδέσποτες γάτες κηρύσσει η Αυστραλία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα εξοντώσει έως και δύο εκατομμύρια ζώα μέχρι το 2020, σε μια προσπάθεια να σώσει δεκάδες ενδημικά είδη από την εξαφάνιση.

Μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο, ο επίτροπος απειλούμενων ειδών της χώρας, Γκρέγκορι Άντριους, τόνισε ότι πρόκειται για κίνηση που πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός πως ξενόφερτα είδη, όπως οι γάτες και τα ευρωπαϊκά κουνέλια, ευθύνονται για σημαντικές απώλειες της αυστραλιανής βιοποικιλότητας στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών.

Η γάτα έφτασε στην Ωκεανία με τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους πριν από περίπου 200 χρόνια και εξελίχθηκε σύντομα σε κορυφαίο θηρευτή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι 20 εκατ. γάτες που ζουν σήμερα στην Αυστραλία σκοτώνουν κάθε χρόνο περίπου 75 εκατ. ζώα. Ταυτόχρονα η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα ρεκόρ απώλειας ειδών ντόπιων θηλαστικών, καθώς έχει ήδη χάσει 29 είδη από την άφιξη των Ευρωπαίων. Άλλα 1.800 είδη της βρίσκονται σήμερα υπό απειλή.