20 Ιούλιος 2015, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2015, 20:00

Ψάχνουν θησαυρούς στα Κοτύωρα (φωτο)

  • Ψάχνουν θησαυρούς στα Κοτύωρα (φωτο)

Σε ολόκληρη την Τουρκία, αλλά ειδικά στην περιοχή του Πόντου, κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες παράνομες ανασκαφές και έρευνες για εξεύρεση θησαυρών που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι Έλληνες.

Το θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις και έχει βαθύτατα κοινωνιολογικά αίτια. Πάντως, όσον αφορά το νομό Κοτυώρων (Ορντού), σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Νομαρχίας Κοτυώρων, Ουγούρ Τοπαρλάκ, τα τελευταία 15 χρόνια η νομαρχία εξέδωσε 115 επίσημες άδειες για ανασκαφές σε ιδιώτες, οι οποίες εκτελέστηκαν σε διάστημα 706 ημερών, παρουσία της στρατοχωροφουλακής και εκπροσώπων των τοπικών μουσείων.

Το 2014 δόθηκαν 17 άδειες, ενώ την τρέχουσα χρονιά έχουν δοθεί μέχρι τώρα δύο άδειες.

Σύμφωνα με τον Τοπαρλάκ, οι άδειες ανασκαφής έχουν διάρκεια 30 ημερών και υπάρχει δέσμευση με βάση την οποία, σε περίπτωση που βρεθεί θησαυρός, το 40% το παίρνει αυτός που έχει την άδεια ανασκαφής, το 10% το παίρνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και το υπόλοιπο το κράτος. Πάντως, από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν έχει προκύψει κάτι, δήλωσε.

Τέλος, ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε αναφορά και στις ανασκαφές που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Κουρούλ, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπαγιαντί, σε απόσταση 20 χλμ νότια των Κοτυώρων.

Αναφερόμενος στις ανασκαφές είπε: «Εδώ διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα κάστρο που ανήκει στην περίοδο του Μιθριδάτη ΣΤ΄. Στις ανασκαφές βρέθηκαν κεραμικά, νομίσματα, βέλη, προτομές θεών, ναός, και μέρος των τειχών που έχουν ηλικία 2.200 ετών. Το σύνολο των ευρημάτων που έχουν ανακαλυφθεί ανέρχεται στα 400».

Gallery