20 Ιούλιος 2015, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2015, 13:57

Στον Βόλο το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό

  • Στον Βόλο το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό
    (Φωτ.: e-thessalia.gr)

Το πρώτο σε πανελλαδικό επίπεδο σπίτι από αχυροπηλό, μέσα σε πολεοδομικό ιστό πόλης, χτίζεται στη συνοικία των Παλαιών στον Βόλο. Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ προβλέπεται ότι το κτίσμα θα κατοικηθεί μέσα στο φθινόπωρο. 

Πρόκειται για διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από δύο διαφορετικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 131 τ.μ., που θα διαθέτει όλα τα σύγχρονα φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά ώστε να επιτυγχάνει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Το εγχείρημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών Βολιωτών, αλλά και αρχιτεκτόνων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που επισκέπτονται την οικοδομή.


(Φωτ.: e-thessalia.gr)

Αρχιτέκτων-μηχανικός είναι η Βάνα Γεωργαλά η οποία θα διαμένει στο σπίτι που ανεγείρεται. Το πρώτο μέλημα για την ίδια ήταν η επιλογή του οικοπέδου, και ακολούθως να διαλέξει τα υλικά κατασκευής που όλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον – όπως άχυρο, λάσπη και ξύλινος σκελετός.

«Δεν έχω βάλει μπετόν και σίδερα, παρά μόνο σε μικρές ποσότητες  στη θεμελιακή του βάση και αυτό γιατί στη συνοικία Παλαιά δεν υφίσταται πραγματικός λόφος, αλλά προήλθε από μπαζώματα αρχαιοτήτων», δηλώνει.

Όλο το σπίτι έχει ξύλινες κολόνες και η στέγη λόγω του κανονισμού της περιοχής είναι από κεραμίδι ρωμαϊκού τύπου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στη βάση του κτίσματος τούβλα από ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου τα «πόδια» του σπιτιού να είναι στεγνά.

Από την περασμένη Δευτέρα οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ στην ανατολική και δυτική όψη του κτηρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά. Επίσης η στήλη της καμινάδας θα αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της υδροπονίας (συγκεκριμένα θα φυτευτούν φράουλες), ενώ και στο φράχτη θα  καλλιεργηθούν προϊόντα προς κατανάλωση.