20 Ιούλιος 2015, 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2015, 10:38

Ντομπρόβσκις: Προειδοποιεί την Ελλάδα να κάνει γρήγορα όσα υποσχέθηκε

  • Ντομπρόβσκις: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις αρχές του 2017
    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αυστηρός έναντι της Ελλάδας –όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει τους τελευταίους μήνες– εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ εάν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι «τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί».

Αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Πάντως πρόσθεσε ότι τα επόμενα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν «πολύ γρήγορα». «Στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε από την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να διεξαχθούν επισταμένως. «Αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».

Μόνο όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να προσφέρουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, παρόλο που το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα.

Ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών», εξήγησε. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή των πόρων αυτών «αφού η Ελλάδα υιοθέτησε με νομοσχέδια την Τετάρτη τις πρώτες μεταρρυθμίσεις».

Ο Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι «στη χειρότερη περίπτωση» η ΕΕ θα παρακρατήσει την πληρωμή πόρων προς την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο.

Παρ' όλα αυτά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

«Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες μέλη (της Ευρωζώνης) απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί».

Παράλληλα ο Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών», εξήγησε. «Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος», τόνισε.

Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, επισήμανε. «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα», κατέληξε.