19 Ιούλιος 2015, 20:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2015, 20:18

Όλα τα προϊόντα που αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ

  • Όλα τα προϊόντα που αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιγκόρ Ταλάεβιτς

Σύμφωνα με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου το νέο καθεστώς με τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Δευτέρα. Ειδικότερα, στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων.

Επίσης, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξύδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων.

Ακόμη, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, καυσόξυλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για αναπήρους.

Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι οι ακόλουθες:

Εισιτήρια εκδηλώσεων ,τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή, εστίαση, υπηρεσίες γραφείων κηδειών, οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

Επίσης επέρχονται ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.

Tags