19 Ιούλιος 2015, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2015, 12:46

Βρετανία: Παραχωρεί στρατηγικές βάσεις στην Κύπρο

  • Βρετανία: Παραχωρεί στρατηγικές βάσεις στην Κύπρο
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ (φωτ.: EPA/Debbie Hill)

Οι Βρετανοί προτίθενται να προσφέρουν μεγάλα τμήματα της επικράτειας των βάσεών τους στην Κύπρο, εφόσον επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, μετά από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία.

Όπως συμπληρώνει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η Βρετανία έχει δύο σημαντικές στρατηγικές βάσεις (Ακρωτήρι και Αγ. Νικόλαος) στο νησί. Από εκείνη που βρίσκεται στο Ακρωτήρι, ο βρετανικός στρατός έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της Μέσης Ανατολής.

«Η πρόταση παραμένει σε ισχύ και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και θα τονώσει, μελλοντικά, την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Χάμοντ.

Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού.

Η Βρετανία δεν επιδιώκει κάποιον ειδικό ρόλο σ’ αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Χάμοντ.

Ωστόσο, οι Βρετανοί –σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος– καίγονται για τη συνέχιση της παρουσίας τους στο νησί αν και εκτιμάται ότι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα επεμβατικά τους δικαιώματα.