19 Ιούλιος 2015, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2015, 09:27

Σαπέν: Χαιρετίζω το θάρρος του Αλέξη Τσίπρα

  • Σαπέν: Χαιρετίζω το θάρρος του Αλέξη Τσίπρα
    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών που συνέβαλε ιδιαίτερα στην άρση του αδιεξόδου, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά «η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους».

Ερωτηθείς για το ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος αλλά και η χώρα του γενικότερα, τονίζει ότι η Γαλλία υπερασπίστηκε δύο αξίες: την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα.

Ο Μ.Σαπέν καθιστά σαφές ότι «με το πρόγραμμα που ξεκινάει, όπως προβλέπεται, θα αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος του Grexit είναι πίσω μας, έχει ξεπεραστεί».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει τη συμφωνία χρήσιμη για την ελληνική ανάπτυξη και προσθέτει: «Η ελληνική οικονομία έχει αναμφισβήτητα ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.

»Η συμφωνία προβλέπει επίσης ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν σύντομα, συμπεριλαμβανόμενου και του σχεδίου Γιούνκερ, για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα».