18 Ιούλιος 2015, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2015, 18:47

Sun: Πρωτοσέλιδο με ναζιστικό χαιρετισμό της βασίλισσας Ελισάβετ

  • Sun: Πρωτοσέλιδο με ναζιστικό χαιρετισμό της βασίλισσας Ελισάβετ

Την αντίδραση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ προκάλεσε η δημοσίευση, από την εφημερίδα Sun, μίας έως τώρα άγνωστης ερασιτεχνικής ταινίας του 1933, στην οποία εμφανίζεται η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ να χαιρετά με τον ναζιστικό τρόπο.

Η μαυρόασπρη αυτή ταινία, η οποία γυρίσθηκε τη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, εικονίζει τον μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο 8ο να μαθαίνει στις ανιψιές του, την περίπου επτάχρονη τότε Ελισάβετ και την τρίχρονη αδελφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πώς να αποδίδουν το ναζιστικό χαιρετισμό.

Η εφημερίδα τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Their Royal Heilness», ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «Highness», που σημαίνει «Υψηλότης», και τον ναζιστικό χαιρετισμό «Heil Hitler». Στον ιστότοπό της, η Sun έχει αναρτήσει την ταινία, διάρκειας 17 δευτερολέπτων.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ταινία αυτή, που τραβήχτηκε πριν από οκτώ δεκαετίες και φαίνεται πως προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο της Αυτής Μεγαλειότητας, αποκτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατ' αυτό τον τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξεδόθη από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.