19 Ιούλιος 2013, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:21

Η Κρήτη υποδέχεται τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922

  • Η Κρήτη υποδέχεται τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922

Η Κρήτη υποδέχεται τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922

Μια θλιβερή σελίδα της ιστορίας μας, η γενικευμένη εκδίωξη του ελληνογενούς πληθυσμού της Τουρκίας κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η άφιξή του στην Ελλάδα, ζωντανεύει στην Κρήτη μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό.

Με τον τίτλο «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», η έκθεση, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, με την ομιλία του ιστορικού Νίκου Ανδριώτη, με θέμα «Πρόσφυγες και γηγενείς στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου».

Εμπλουτισμένη ανασύνθεση

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου και, κατόπιν, θα παρουσιαστεί στο Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας, από τις 30 Ιουλίου (εγκαίνια στις 8 το βράδυ) έως τις 25 Αυγούστου, αποτελεί εμπλουτισμένη συνέχεια της αρχικής έκθεσης, με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007.

Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες, η έκθεση καταγράφει τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη, αποτυπώνοντας τις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας τους ζωής, την καινούρια καθημερινότητά τους και την προσπάθεια για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το πολιτικο - ιστορικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζει πορτρέτα προσφύγων, προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, με τεκμήρια που ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τη δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Πλούσιο αρχειακό υλικό

Ο Τουρλούγκος Νικόλαος, η σύζυγός του Ευθαλία και η κόρη τους Μαρία από το Ρεΐς ντερέ. Αρχείο Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας.
Τα τεκμήρια αυτά προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων τους και μελετητών. Στον εμπλουτισμό της έκθεσης, συντέλεσαν τα ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από φορείς της Αθήνας, όπως το Μουσείο - Αρχείο ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου: 28ης Οκτωβρίου 10, Αγ. Νικόλαος – Κρήτη, τηλ.: 6973 824089. Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00. Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων): Δημοκρατίας 31, Ιεράπετρα – Κρήτη, τηλ.: 2842 340326.