18 Ιούλιος 2015, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2015, 11:17

Οι πυρκαγιές βλάπτουν σοβαρά την καρδιά μας

  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα
    Φωτ. αρχείου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί μια πυρκαγιά, μπορεί να συμβάλλει στο έμφραγμα, την καρδιακή ανακοπή ή άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές, σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλών ερευνητών.

Βλαβερά σωματίδια που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον καπνό εισπνέονται και εισχωρούν εύκολα στον οργανισμό, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να προκαλέσουν και διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας. Έχει αποδειχθεί, στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών, ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκπέμπουν τα οχήματα ή τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας συνδέονται με την εκδήλωση φλεγμονής στο σώμα και με την καρδιοπάθεια.

Αντίστοιχες φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις για τον οργανισμό σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αυτό υπογραμμίζει η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (Journal of the American Heart Association).

Οι ειδικοί συνιστούν την παραμονή του γενικού πληθυσμού εντός των σπιτιών και την κανονική λήψη της φαρμακευτικής αγωγής για τους ασθενείς.

Επίσης, υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ανησυχητικών συμπτωμάτων, έπειτα από την έκθεση στον καπνό.