19 Ιούλιος 2013, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:21

Στην Άγκυρα ο Βενιζέλος με Νταβούτογλου

  • Αναγκαστική προσγείωση στη Θεσσαλονίκη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του υπουργού εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέταξε το πρωί και η παραμονή του στην Τουρκία θα διαρκέσει μόλις λίγες ώρες τόσες όσες χρειάζεται για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν οριστεί στην διπλωματική ατζέντα.

Τα διμερή θέματα τα οποία αναπτύσσονται διεξοδικά στους γύρους των διερευνητικών επαφών θα τεθούν και αυτή τη φορά στο τραπέζι.

Στις δηλώσεις τους που θα ακολουθήσουν της συνάντησης, αναμένεται να κάνουν αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα στη Συρία και την Αίγυπτο, εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ και όπου οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας δεν ταυτίζονται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, όμως, η συζήτηση που θα γίνει για το Κυπριακό, καθώς από τον Οκτώβριο αναμένεται επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Η Λευκωσία αναμένεται να καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου πριν από τον Οκτώβριο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί να δώσει το δικό του στίγμα στην οικοδόμηση θετικού κλίματος με την Τουρκία, γι’ αυτό και επιδίωξε να προλάβει πιθανή έλευση του Νταβούτογλου στην Ελλάδα τον Αύγουστο, για να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τουρκικής πρεσβείας στη Αθήνα και να επισκεφτεί χώρο προσευχής μουσουλμάνων στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: real.gr