17 Ιούλιος 2015, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2015, 23:15

Γιάννης Αμανατίδης: Ένας Πόντιος στο υπουργείο Εξωτερικών

  • Γιάννης Αμανατίδης: Ένας Πόντιος στο υπουργείο Εξωτερικών
    Ο Γιάννης Αμανατίδης (Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε έναν... Πόντιο στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Γιάννης Αμανατίδης αντικατέστησε τον Νίκο Χουντή στη θέση του υφυπουργού. 

Γεννημένος στο Κιλκίς από γονείς εκπαιδευτικούς, μέχρι το 1978 έζησε στην Τερπνή Σερρών. Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς. Πρώτη φορά βγήκε βουλευτής στις εκλογές του 2012 στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήπιων τόνων και διαλλακτικός, αλλά ταυτόχρονα με σταθερές πολιτικές θέσεις. Ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά επειδή υπαναχώρησε, με δεδομένη την κατάσταση της χώρας, απολαμβάνει πλέον την στήριξη του πρωθυπουργού. 

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού έδειξε ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τους ομογενείς. Από εκείνη τη θητεία, εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι πρότεινε για αντιπρόεδρο της Επιτροπής τον προκάτοχό του και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη, αν και ο τελευταίος απουσίαζε.

Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά τον χαρακτηρίζουν «Ποντιάρα»! Ο Γιάννης Αμανατίδης είχε συμμετάσχει στις φετινές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ ήταν και ένας από τους ομιλητές.

Ποντιακής καταγωγής είναι ο ένας από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Κατάγεται από τα Γιαννιτσά, εργαζόταν στην ΕΡΤ-3, και ενώ επί χρόνια ήταν στο ΠΑΣΟΚ μετά το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.