17 Ιούλιος 2015, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2015, 20:02

Σπάνιο ψηφιδωτό με τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε στο Ισραήλ (φωτο)

  • Σπάνιο ψηφιδωτό με τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε στο Ισραήλ (φωτο)
    Η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αριστερά) βρέθηκε στο ψηφιδωτό δάπεδο της συναγωγής του 5ου αιώνα

Πρόκειται για την πρώτη μη βιβλική σκηνή που έχει βρεθεί ποτέ σε συναγωγή. Το σπάνιο και περίπλοκο ψηφιδωτό που ήρθε στο φως στον αρχαιολογικό χώρο του εβραϊκού χωριού Χουκόκ, στο βόρειο Ισραήλ, απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο μαζί με έναν Εβραίο αρχιερέα.

Η συνάντηση του Έλληνα στρατηλάτη με τον αρχιερέα είναι σε ένα πολύχρωμο δάπεδο της συναγωγής που χρονολογείται στον 5ο αιώνα·  γύρω τους είναι τοποθετημένες συμμετρικά αρκετές μορφές ανθρώπων, ζώων και μυθολογικών πλασμάτων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της  Βόρειας Καρολίνας, Τζόντι Μάγκνες, οι μορφές των ελεφάντων που υπάρχουν στο ψηφιδωτό παραπέμπουν στον ελληνικό στρατό, καθώς τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν ελέφαντες στις τάξεις τους.

Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί ψηφιδωτά του Σαμψών, καθώς και μοναδικές απεικονίσεις με βιβλικές εικόνες.

«Δεν είναι σαφές αν υπάρχει θεματική σύνδεση μεταξύ των σκηνών του Σαμψών με τα νέα ψηφιδωτά που ήρθαν στο φως, ενώ οι εικόνες οι οποίες είναι βαμμένες με φυτικά μοτίβα και δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη συναγωγή, αποκαλύπτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας», δήλωσε η Τζόντι Μάγκνες, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει με την ομάδας της στη συγκεκριμένη περιοχή το 2012.

Gallery