17 Ιούλιος 2015, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2015, 19:44

Σόιμπλε: Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη

  • Το SPD κατηγορεί τον Σόιμπλε για συγκάλυψη υπόθεσης φορολογικής κατασκοπείας
    Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτ.: EPA / OLIVIER HOSLET)

Συνέντευξη παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αναφερόμενος στο έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο του με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε πως «δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Επισημάναμε μόνο τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα τάιμ-άουτ».

Ερωτώμενος ωστόσο αν είναι δυνατό να καταλήξουμε σε Grexit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραπέμπει σε δήλωση του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και απορρίπτει κατηγορηματικά τις υποθέσεις ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα δεν εξελίσσεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης. Στην ουσία τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί ως τώρα σχεδόν καθόλου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη. Οι πιο επιφυλακτικές αξιολογήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σημειώνει ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να βάλουμε την χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση».

Αναφέρει μάλιστα ότι την περασμένη Κυριακή είπε στον Έλληνα ομόλογό του: «Το θέμα δεν είναι να σας προσβάλουμε, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Αλλιώς δεν θα πετύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, και χωρίς αυτήν δεν γίνεται τίποτα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους καθώς, όπως λέει, δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τονίζει ότι πριν από μισό χρόνο «η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές», αλλά «σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο», με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν φέρνει νέα βάρη για τους ανθρώπους. Πρόκειται όμως κυρίως και για το ερώτημα ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη», αναφέρει, και υποστηρίζει ότι δεν ήταν λάθος το «φάρμακο», αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες.