17 Ιούλιος 2015, 18:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2015, 13:55

Αμφιλεγόμενα οδικά έργα στον Εύξεινο Πόντο για χάρη των Αράβων τουριστών

  • Αμφιλεγόμενα οδικά έργα στον Εύξεινο Πόντο για χάρη των Αράβων τουριστών
    Η 63χρονη Χαβά Άνα (στο μέσο) και κάτοικοι της επαρχίας Τσαμλίχεμσιν διαμαρτύρονται ενάντια στον «Πράσινο Δρόμο» (φωτ.: Deniz Toprak / EPA)

Πριν από μερικές μέρες το Διοικητικό Δικαστήριο της Ριζούντας δικαίωσε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και κατοίκους της επαρχίας Τσαμλίχεμσιν του νομού Ριζαίου που προσέφυγαν εναντίον του «Πράσινου Δρόμου»· το μήκους 2.600  χλμ έργο που θα ένωνε τα χωριά στη συγκεκριμένη περιοχή του ανατολικού Πόντου μπορεί να σταμάτησε προσωρινά, αλλά αρκετά είναι τα δέντρα που κόπηκαν στα υψίπεδα της Ριζούντας.  

Ο «Πράσινος Δρόμος» αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης που ανέπτυξε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τουρισμού Ανατολικού Πόντου (DOKAP), και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης τουριστικής σημασίας καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τουρίστες που προέρχονται από αραβικές χώρες.

Μαζί με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα το σχέδιο προέβλεπε και ιδιωτικές επενδύσεις. «Προκειμένου η περιοχή να προσελκύει τουρίστες κάθε εποχή και να μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Τουρκίας», αναφέρεται στην έκθεση. Το όλο σχέδιο έχει δεχθεί πλήθος επικρίσεων για τις αρνητικές του επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων, αφού θεωρήθηκε ότι καταστρέφει το ιδιαίτερο χρώμα των ορεινών χωριών.