15 Ιούλιος 2015, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2015, 10:49

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν λόγω μετάταξής τους σε ΦΠΑ 23%

  • Ποια προϊόντα ακριβαίνουν λόγω μετάταξής τους σε ΦΠΑ 23%
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρνει η μετάταξη τους στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%, ενώ για τον ίδιο λόγο αυξήσεις τιμών θα σημειωθούν στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα δεκάδες άλλες κατηγορίες τροφίμων, κυρίως φρέσκων, παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ 13% και οι τιμές τους θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα αυξηθούν
Ζαχαρώδη, αναψυκτικά, χυμοί, κονσέρβες, σοκολατοειδή, ο καφές και τα σπορέλαια, τα βούτυρα και οι μαργαρίνες, τα τυποποιημένα ψωμιά και οι υπηρεσίες εστίασης αλλά και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών όπως και οι υπηρεσίες επισκευής κατοικιών μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα με αποτέλεσμα να σημειωθούν αυξήσεις της τάξης του 8% στην τελική τους τιμή.

Αυξήσεις θα σημειωθούν και σε όλα τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς μετατάσσονται και αυτά στον συντελεστή 23%.

Πρόκειται για την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για μετακινήσεις με λεωφορεία, μετρό, τραμ και την τιμή της μηνιαίας κάρτας ενώ αντίστοιχα θα επηρεαστούν τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των τρένων και τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού όπως και των ΚΤΕΛ.

Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι τιμές δεκάδων αγαθών καθώς διατηρείται ο συντελεστής ΦΠΑ 13%. Μεταξύ αυτών, το γάλα, τα λαχανικά, το κρέας (με εξαίρεση τα υποπροϊόντα σφαγίων), το ψάρι, το λάδι, το αλάτι, τα νερά κτλ.