15 Ιούλιος 2015, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2015, 09:34

Μαλκίδης: Να βγει εκτός ύλης ο Κεμαλισμός και όχι η Γενοκτονία που διέπραξε ο Κεμαλισμός

  • Μαλκίδης: Να βγει εκτός ύλης ο Κεμαλισμός και όχι η Γενοκτονία που διέπραξε ο Κεμαλισμός

Με ιδιαίτερη λύπη και κατάπληξη οι απανταχού Πόντιοι και ποντιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο πληροφορήθηκαν πρόσφατα την αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του κεφαλαίου που αναφέρεται στον παρευξείνιο ελληνισμό κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.  

Θέση στο θέμα πήρε και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ο οποίος ασχολείται ερευνητικά με την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο. Γράφει ο δρ Μαλκίδης στο blog του:

«Σαν μην έφτανε η επίθεση που δέχεται η πατρίδα μας από την (οικονομική και μνημονιακή) βαρβαρότητα, από δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας, έχουμε ένα ακόμη μέτωπο που συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση και κυρίως τις πράξεις του. Ο λόγος για την κίνηση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει κεφάλαιο για τη Γενοκτονία στο σχολικό βιβλίο της Γ΄ Λυκείου. Είναι γνωστή εδώ και καιρό η αγάπη και η λατρεία πολλών "ηγετών" και "διανοουμένων" στον Χίτλερ των Ελλήνων, στον Μουσταφά Κεμάλ. Οι τιμές στο μαυσωλείο του στην Άγκυρα σε πείσμα νόμων, ερευνών και εκφρασμένης βούλησης του ελληνικού λαού που αναγνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη Γενοκτονία και οι αναφορές σε ένα άνθρωπο που θεμελίωσε το φασισμό, είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένες στην Ελλάδα. 

»Σ΄ αυτό το πλαίσιο εξύψωσης του Κεμάλ στην Ελλάδα εντάσσεται και το τελευταίο κρούσμα με την αφαίρεση του κεφαλαίου που σχετίζεται με τη Γενοκτονία που διέπραξε ο Κεμάλ».

Ο Θ. Μαλκίδης εκτιμά ότι παρά τους «εξωραϊσμούς και (την) προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα [...] για την ανάδειξη του Κεμάλ ως ένα πρόσωπο που θεμελίωσε τη σύγχρονη Τουρκία (!) [...] ο Κεμαλισμός στην Τουρκία και παγκοσμίως καταρρέει».