15 Ιούλιος 2015, 08:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2015, 10:35

Σε κλοιό κινητοποιήσεων σήμερα η Αθήνα – Ποιοι απεργούν, πού διαδηλώνουν

  • Σε κλοιό κινητοποιήσεων σήμερα η Αθήνα – Ποιοι απεργούν, πού διαδηλώνουν

Συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και απεργίες σήμερα με την ΑΔΕΔΥ να έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και να έχει εξαγγείλει δύο κινητοποιήσεις.

Η μια είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και η δεύτερη στις 19:30 στο Σύνταγμα. Τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καλεί τους διοικητικούς υπαλλήλους να πάρουν μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, με προσυγκέντρωση στην Κοραή, στις 11:00.

Στην απεργία συμμετέχει επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που θα πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ. Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι το τρίτο πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας θα οδηγήσει σε κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με κατάργηση και υποβάθμιση μονάδων, απολύσεις, περικοπές μισθών και μείωση παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Στις διαδηλώσεις έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης για τις 19:00 έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια Πρωτοβουλία Αναρχικών.

Στις 19:30 είναι η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Συγκέντρωση στις 19:00 έχει προγραμματίσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων «αντιδρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ στην Εστίαση που οδηγεί τον κλάδο σε λουκέτο».

Η αστυνομία θα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Πανούση, παρουσία ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επεσήμαιναν ότι «ούτε κάγκελα θα μπουν στο πλακόστρωτο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, ούτε σταθμοί του μετρό θα κλείσουν, ούτε θα απαγορευτούν συγκεντρώσεις και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα οποία θα διατεθούν αστυνομικοί της ΓΑΔΑ και δεν τίθεται θέμα να ζητηθούν ενισχύσεις από υπηρεσίες της επαρχίας».

Υπό αστυνομική επιτήρηση θα τελούν πρεσβείες ξένων χωρών όπως της Γερμανίας (στην οποία εδώ και μέρες υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών υπό το φόβο καταδρομικής επίθεσης αντιεξουσιαστών ανάλογη με εκείνης στη Βουλή), της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, το κτήριο της Βουλής, υπουργεία, γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων κ.ά. Επιφυλακή θα υπάρξει και στη περιοχή του Πολυτεχνείου.

Απεργίες
Σε 24ωρη απεργία κατέρχεται πέραν της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που αντιδρά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και στη διεύρυνση των καναλιών διανομής και διάθεσης των φαρμάκων.

Δεν συμμετέχουν στην απεργία οι φαρμακοποιοί-μέλη του Φαρμακευτικού και Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ) δηλαδή τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Ο ΦΑΝΙΕ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να συμβάλει «σε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των πολιτών». 

Χωρίς μετρό έως τις 9 το πρωί η πρωτεύουσα, ενώ ακινητοποιημένοι για 24 ώρες θα μείνουν οι συρμοί του Προαστιακού και τα τρένα του ΟΣΕ με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Λόγω της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο τρένου και οι συρμοί του μετρό δεν θα φτάνουν έως το αεροδρόμιο αλλά θα τερματίζουν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Η συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ξεκινά στη Βουλή στις 10:00.