14 Ιούλιος 2015, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2015, 00:13

Τσίπρας: Οι εναλλακτικές ήταν συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία

  • Τσίπρας: Οι εναλλακτικές ήταν συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία
    Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε απόψε συνέντευξη στην ΕΡΤ (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στην ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νύχτα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής είπε πως «ήταν πολύ δύσκολη» σημειώνοντας «δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση Σόιμπλε» για το Ταμείο στο Λουξεμβούργο στο οποίο θα μεταφέρονταν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια αποκάλυψε πως δεν έχει ακόμη αποφευχθεί το Grexit, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία. Αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι ήθελε να υπάρξει συναινετική έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα κάτι που, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, το έμαθε δια στόματος Βαρουφάκη τον περασμένο Μάρτιο.

«Η επιλογή Σόιμπλε ήταν η συναινετική επιλογή. Το κατάλαβα αυτό όταν μου μετέφερε το μήνυμα ο Γιάνης Βαρουφάκης», ανέφερε και πρόσθεσε πως αμέσως τηλεφώνησε στην Άνγκελα Μέρκελ και της είπε ότι το σχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «είναι αδιανόητο».

Επιπλέον σημείωσε πως εκείνες τις μέρες ζήτησε να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit και όταν τη διάβασε, κατάλαβε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση.

Αναφερόμενος στα μέτρα στα οποία συμφώνησε με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίρπας είπε ότι οι εναλλακτικές που είχε ήταν να πετύχει συμφωνία, να πάει σε άτακτη χρεοκοπία ή να ακολουθήσει την εκδοχή Σόιμπλε για συναινετικό Grexit.

«Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, όμως υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους. Αποφεύγουμε το Grexit. Υπάρχει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων, 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις», ανέφερε τονίζοντας πάντως πως δεν έχει πρόθεση να δραπετεύσει από τις δικές του ευθύνες.

Επίσης είπε πως δεν κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά αυξάνεται το ΦΠΑ κάτι που όπως επισήμανε «είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όμως, αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο τόνισε: «Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να παλεύει, να παίρνει αποφάσεις, να μην δραπετεύει. Το όραμά μας θα δικαιωθεί».