14 Ιούλιος 2015, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2015, 19:02

Πολιτικό θρίλερ σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ – Συνέντευξη του Τσίπρα το βράδυ

  • Πολιτικό θρίλερ σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ – Συνέντευξη του Τσίπρα το βράδυ
    Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Χαμηλές πολιτικές πτήσεις προκαλεί σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με την οποία γύρισε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, το οποίο είναι ένα πολύ γερό τεστ αντοχής για τη συνοχή της κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη το πρωί. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι υπογραφές των αρμόδιων υπουργών έχουν ήδη μπει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (ΕΡΤ, 22:00) αλλά και ποιες θα είναι τελικά οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός είναι κάτι περισσότερο από βέβαιος, και όπως όλα δείχνουν θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων. Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο υπουργούς που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη συμφωνία, αλλά θα πρόκειται για έναν πιο ευρύ ανασχηματισμό για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Και σήμερα φούντωσαν τα σενάρια για παραίτηση της Νάντιας Βαλαβάνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών φέρεται να μην συμφωνεί με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στη συμφωνία και αφορούν θέματα της αρμοδιότητάς της, όπως ο νόμος για τις 100 δόσεις και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζει τις διαρροές των βουλευτών καθώς όλο και περισσότεροι δηλώνουν ότι πρόκειται να καταψηφίσουν. Ο προβληματισμός που επικρατεί σχετικά με την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, αλλά και την ενότητα του κόμματος, ήταν κάτι περισσότερο από έκδηλος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές της Κουμουνδούρου τόνισαν ότι στην παρέμβασή του ο γραμματέας του κόμματος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο διαγραφών. Ο Τάσος Κορωνάκης, μάλιστα, ανέλαβε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα χωρίς διαγραφές.

Και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πολλές ήταν οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αρκετά μέλη του οργάνου τόνισαν ότι δεν υπήρξε καμία προετοιμασία ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Κοινή διαπίστωση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο.

Πάντως από το Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.