14 Ιούλιος 2015, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2015, 13:54

Πολίτες σταμάτησαν την κατασκευή δρόμου στη Ριζούντα του Πόντου (φωτο)

  • Πολίτες σταμάτησαν την κατασκευή δρόμου στη Ριζούντα του Πόντου (φωτο)
    Γυναίκες από την επαρχία Τσαμλίχεμσιν μπροστά από την μπουλντόζα που στάλθηκε για τα έργα διάνοιξης
  • Πολίτες σταμάτησαν την κατασκευή δρόμου στη Ριζούντα του Πόντου (φωτο)
    Ακτιβιστές και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να φτιάξουν εναλλακτικό «δρόμο» ώστε να φτάσουν στο σημείο που γίνονται τα έργα διάνοιξης
  • Πολίτες σταμάτησαν την κατασκευή δρόμου στη Ριζούντα του Πόντου (φωτο)
    Στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα στο δάσος της περιοχής

«Μορφή» της κινητοποίησης ήταν η γιαγιά Χάβα Μπεκάρ από την επαρχία Τσαμλίχεμσιν (τουρκικά: Çamlıhemşin), η οποία κρατώντας μια γκλίτσα φώναζε: «Δεν τον θέλουμε αυτόν τον δρόμο. Εμείς είμαστε ο λαός. Τι είναι το κράτος; Το κράτος είναι κράτος χάρη σε εμάς!».

Δύο μέρες μετά, το Διοικητικό Δικαστήριο στη Ριζούντα (τουρκικά: Rize), δικαίωσε τόσο τη γιαγιά Χάβα όσο και την ομάδα περιβαλλοντικών ακτιβιστών που είχε προσφύγει ενάντια στον «Πράσινο Δρόμο». Οι δικαστές αποφάσισαν να μπλοκάρουν το μήκους 2.600 χλμ έργο που θα ένωνε τα χωριά οκτώ επαρχιών του Εύξεινου Πόντου.

Ο «Πράσινος Δρόμος», μια υποδομή με καθαρά τουριστικό χαρακτήρα, είχε δεχθεί πλήθος επικρίσεων για τις αρνητικές επιπτώσεις του τόσο στο περιβάλλον όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Αφενός θεωρείται ότι καταστρέφει το δάσος σε προστατευόμενη περιοχή, αφετέρου ότι αλλοιώνει το χαρακτήρα των χωριών.

Η Τσαμλίχεμσιν,  που θεωρείται ότι επηρεάζεται περισσότερο, είναι η γνωστότερη τουριστικά επαρχία του νομού Ριζαίου.

Το διοικητικό κέντρο της περιοχής είναι χτισμένο κατά μήκος του στενού φαραγγιού πάνω από τον ποταμό Φουρτούνα. Η περιοχή βρίσκεται στη λίστα με τους 200 καλύτερους Οικολογικούς Προορισμούς στον κόσμο.

  • Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Facebook και το Twitter της περιβαλλοντικής ομάδας Fırtına İnisiyatifi.