14 Ιούλιος 2015, 08:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2015, 08:51

Ώρα μηδέν στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα μέτρα

  • Ραντεβού Τσίπρα με διαφωνούντες μετά την ψήφιση των μέτρων

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συνέρχεται σήμερα το πρωί, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα και την κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ίσως να είναι και η τελευταία του ενιαίου κόμματος.

Το κίνημα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα από τους συντρόφους του μεγαλώνει και δεν αποκλείεται να επέλθει το πρώτο διαζύγιο, που θα οδηγήσει σε διάσπαση και θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στην κυβέρνηση.

Τα μέτρα που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή σήμερα και το τρίτο Μνημόνιο που έρχεται, κάνουν εύθραυστες τις ισορροπίες μέσα στους κόλπους της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ανοίγουν την πόρτα για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. 

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο θα αντέξει ο πρωθυπουργός, όταν η πλειοψηφία του θα στηρίζεται σε ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Από τους 149 βουλευτές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ –σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου– ίσως αναγκαστεί να μείνει με 119 (δηλαδή μείον τουλάχιστον 30 από εκείνους που διαφοροποιήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ψηφοφορία της Κυριακής).

Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους 13 των ΑΝΕΛ, τότε συνολικά από τους 162 η συγκυβέρνηση θα έχει μόλις και μετά βίας στο καλό σενάριο 132!

Βέβαια τα μέτρα στη Βουλή αναμένεται να περάσουν άνετα και μάλιστα με πάνω από 180 βουλευτές, όπως έδειξε και η πλειοψηφία (251) που συγκεντρώθηκε στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή με θέμα την έγκριση της συμφωνίας.

Τυπικό πρόβλημα δεν υπάρχει, καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ) δεν πρόκειται να θέσει θέμα δεδηλωμένης (κανείς τους δεν θέλει να οδηγηθεί ο τόπος σε εκλογές).

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι το «κόμμα» των διαφωνούντων με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν επιβεβαιωθούν τα όσα έχουν καταγραφεί, θα είναι τρίτο στη Βουλή!

Οι βουλευτές που θεωρείται ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, με ότι αυτό θα σημάνει, είναι οι Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα που είχαν ψηφίσει «όχι».

Οι 15 που είχαν δώσει θετική ψήφο, αλλά λένε «όχι» στα μέτρα (Αμμανατίδου , Δελημήτρος  Ζάννας , Ζερδελής, Ήσυχος, Ιωαννίδης, Καματερός, Κριτσωτάκης, Κώτσια, Ουζουνίδου, Πετράκος, Σαμοΐλης, Τσανάκα, Χαραλαμπίδου και Χουντής (o οποίος παραιτήθηκε χθες και τη θέση του πήρε ο Γ. Κυρίτσης).

Παρών είχαν ψηφίσει οι Κωσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Στρατούλης, Λαπαβίτσας, Λεουτσάκος, Κυρίτση, Σταθάς και Σκούμας.

Απόντες ήταν οι Βαρουφάκης, Μακρή, Αυλωνίτου, Κοδέλας, καθώς και οι Κυριακάκης, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου που σε επιστολή τους τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, εάν φέρει στην χώρα μας ένα τρίτο μνημόνιο!