18 Ιούλιος 2013, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:21

Kαταφθάνει ο Σόιμπλε. Αποκλεισμένη η Αθήνα

  • Αποκάλυψη: Τι πραγματικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup;

Με αστυνομικά μέτρα ανάλογα με αυτά που είχαν εφαρμοστεί και κατά την επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καταφτάνει στην Αθήνα ο σκληρός Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων, μία ημέρα μετά το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έρχεται για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στις μεταρρυθμίσεις και να συνομιλήσει για συγκεκριμένα θέματα διμερούς συνεργασίας. Ο Σόιμπλε θα δηλώσει έμπρακτη στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, που στηρίζεται στη δική του συνταγή λιτότητας, ευλογώντας τα γένια του εν όψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Μέσω της επίσκεψής του ο ομοσπονδιακός υπουργός θέλει να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά», τόνισε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενος στην επίσκεψη.

Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Σόιμπλε, η υποδοχή θα είναι εντυπωσιακή. Για χάριν άλλωστε του Γερμανού, ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας θα είναι αποκλεισμένο από το πρωί. Οι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί. Η αστυνομία δεν θα επιτρέψει καμία διαδήλωση, κατά πάγια τακτική της, όσον αφορά τους εκ Γερμανίας προσκεκλημένους…

Σιγήν ιχθύος για τις αποζημιώσεις

Προτού καν ξεκινήσει το ταξίδι του, ο εκπρόσωπός του ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα των επανορθώσεων. «Δεν γνωρίζω εάν η επίσημη ελληνική πλευρά σχεδιάζει να θίξει το θέμα, αλλά νομίζω πως όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, το βλέμμα των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον κι όχι στο παρελθόν…

Το… δώρο του Σόιμπλε

Το μοναδικό που ίσως αναμένει η ελληνική πλευρά, πέραν από τα μηνύματα υποστήριξης, είναι η υπογραφή μνημονίου συνεννόησης (MoU) που πρόκειται να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW για τη δημιουργία ενός ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης (Institut of Growth).

Σ’ αυτό η γερμανική πλευρά θα συμμετάσχει, κατά τον ίδιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και τις υποχρεώσεις της. «Θέλουμε από την Ελλάδα ένα business plan», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε και επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να δώσει στην Ελλάδα 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόνο μία πολύ συγκεκριμένη προοπτική. Στην κίνηση αυτή, τόνισε ο ίδιος, η Γερμανία επιθυμεί να συμμετάσχουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα έκανε λόγο για τεχνική υποστήριξη της Γερμανίας στη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αναφέρθηκε σε συντονισμό της γερμανικής πλευράς με την Task Force.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη

8 Oκτωβρίου 2012 η Άνγκελα Μέρκελ κατέφθανε στην Αθήνα, εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να επιβάλλει την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής κινητοποίηση.

17 Ιουλίου 2013 μία ημέρα προτού αφιχθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η αστυνομία έσπευσε να προλάβει τους οργισμένους διαδηλωτές που προετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή. Το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά ημερομηνία επίσκεψης του Β. Σόιμπλε, λόγω των μέτρων ασφάλειας και των ρυθμίσεων κυκλοφορίας των οχημάτων, δεν επιτρέπονται, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 09.00 έως 20.00, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις γύρω από τις παρακάτω οδούς - λεωφόρους: Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) - αριστερά Σουρή - συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη - συνέχεια Αμερικής - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ - αριστερά Μαρασλή - δεξιά Δεινοκράτους - αριστερά Αριστοδήμου - δεξιά Αθηναίων Εφήβων - συνέχεια Κόνιαρη - δεξιά Τσόχα - αριστερά Σούτσου Δ. - συνέχεια Πανόρμου - αριστερά Κηφισίας - δεξιά Κατεχάκη - αριστερά Καπετάν Χρονά - δεξιά Βλαχάκη - δεξιά Μεσογείων - αριστερά Μιχαλακοπούλου - αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου - δεξιά Ποταμιανού Ηλία - συνέχεια Ίωνος Δραγούμη - αριστερά Β. Αλεξάνδρου - δεξιά Ευφρονίου - αριστερά Σπ. Μερκούρη - δεξιά Ευτυχίδου - Πλατεία Πλαστήρα - δεξιά Αρχιμήδους - δεξιά Μ. Μουσούρου - δεξιά Αρδηττού - αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών « Ελ. Βενιζέλος » έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κα τεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), όπως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά το μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Kλειστοί και οι σταθμοί του Μετρό

Κλειστοί θα είναι την Πέμπτη από τις 09.30 το πρωί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην Αθήνα. Επίσης, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 09.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 18.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 09.30 το πρωί.

Το πρόγραμμα του Σόιμπλε

Ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Στο επίκεντρο της ομιλίας του θα βρεθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Για το ίδιο θέμα θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Σόιμπλε θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια θα συνομιλήσει με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Hilton στις 12.00. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τις τέσσερις ώρες και όλος αυτός ο χρόνος φαίνεται ότι θα αναλωθεί στις οικονομοτεχνικές συνομιλίες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα φορολογικά και οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες.

Αντιδράσεις κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ

Για «συρρίκνωση της Δημοκρατίας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του με αφορμή την ανακοίνωση για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας αύριο λόγω της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Κάθε μέρα γίνεται και πιο ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ποδοπατήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, η κυβέρνηση σπεύδει, για δεύτερη φορά μετά την επίσκεψη Μέρκελ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις αξιοποιώντας χουντικό νομοθετικό διάταγμα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα φόβου και αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού», επισημαίνει η Κουμουνδούρου. «Καμιά αυταπάτη δεν υπάρχει πια: Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή Δημοκρατία», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «η μαζική και ειρηνική συμμετοχή του λαού στα συλλαλητήρια αποτελεί ένα ζωντανό δημοψήφισμα ενάντια στα μέτρα του μνημονίου».

ΚΚΕ

Την αντίδρασή του στα «μέτρα αστυνομοκρατίας που αποφάσισε η κυβέρνηση, εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε», εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Μάλιστα κάνει λόγο για «κυβερνητικό αυταρχισμό» και καλεί τον λαό «να δώσει τη δική του απάντηση».

Πηγή: madata.gr