18 Ιούλιος 2015, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2015, 13:28

Οι Τούρκοι παντρεύονται στη Θεσσαλονίκη

  • Οι Τούρκοι παντρεύονται στη Θεσσαλονίκη
    Γάμος στην (πολυεθνοτική) Θεσσαλονίκη του 1917 (σκίτσο του Γάλλου Goyet)

Κάτω από τη σκιά των πολύχρονων δέντρων, που τα κλαδιά τους αναδύουν ιστορία, στην αυλή που μοιράζονται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ και το κτήριο που σήμερα στεγάζει το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια Τούρκων να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης.

Πρόκειται για ζευγάρια συνήθως μορφωμένα, υψηλής κοινωνικής τάξης και οικονομικής στάθμης, στα οποία δεν διακρίνεται κάποιο ίχνος εθνικισμού.

Τελούν τον πολιτικό γάμο τους (αυτός είναι ο νόμιμος στην Τουρκία, αφού ο θρησκευτικός είναι προαιρετικός) σε καθαρά ευρωπαϊκό στυλ, με μάρτυρες, και κάποιον υπάλληλο του προξενείου να τελεί τη διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από δέκα λεπτά.


Η είσοδος της οικίας του Κεμάλ

Πολλές από τις νύφες φορούν νυφικό και αρκετοί από τους γαμπρούς σμόκιν. Μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους, μόλις το ζευγάρι θεωρηθεί πλέον παντρεμένο, παίρνει ένα απεριτίφ στον μπουφέ που στήνεται για την περίσταση και στη συνέχεια όλοι μαζί φεύγουν από το προξενείο για να γιορτάσουν το ευτυχές γεγονός.

Αυξάνεται ο αριθμός των γάμων
Εμφανής είναι η αύξηση του αριθμού των γάμων Τούρκων υπηκόων που τελούνται στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν στο pontos-news.gr υπάλληλοί του.


Η αυλή του προξενείου, όπου τελούνται οι γάμοι

Ειδικότερα, το 2012 –πρώτη χρονιά που έγινε τελετή στο χώρο του τουρκικού προξενείου– τελέστηκαν τέσσερις γάμοι· το 2014 εφτά, την επόμενη χρονιά έγιναν είκοσι γάμοι, ενώ στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς τελέστηκαν επτά γάμοι και έχουν κατατεθεί άλλες έξι αιτήσεις. Υπάλληλοι του προξενείου εκτιμούν ότι το 2015 ο συνολικός αριθμός των γάμων κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχουν και δύο αιτήσεις για το 2016.

Αν και γάμοι Τούρκων υπηκόων στη Θεσσαλονίκη γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι περισσότεροι εξ αυτών, οι οποία μάλιστα είναι δωρεάν, τελούνται το χειμώνα και κυρίως μεσημέρι σαββατοκύριακου. Δύο έως τέσσερις.

Συνήθως οι νύφες ζητούν μια νοικιασμένη λιμουζίνα για να φτάσουν στο προξενείο, καθώς και κάποια βανάκια για τη μεταφορά των συγγενών και των φίλων, όπως είπε στο pontos-news.gr ο τουριστικός πράκτορας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Στέφανος Χατζημανώλης (φωτο δεξιά). 

Το γκρουπ των συγγενών και των φίλων που συνοδεύει στη Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι κυμαίνεται από 15 έως 40 άτομα.

«Οι γάμοι των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη είναι καθαρά ευρωπαϊκού στυλ. Δεν έχουν παραδοσιακό χρώμα, όπως συμβαίνει συνήθως στην Τουρκία. Για παράδειγμα, δεν γίνεται η βραδιά χένας για τη νύφη, δεν υπάρχει χαμάμ κτλ.», είπε ο Στ. Χατζημανώλης, ο οποίος είναι ο πρώτος τουριστικός πράκτορας που έφερε Τούρκους για να παντρευτούν στην Ελλάδα.

Γιατί επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με υπαλλήλους του προξενείου, τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που Τούρκοι υπήκοοι επιλέγουν να παντρευτούν στη Θεσσαλονίκη, οι δύο εξ αυτών συναισθηματικοί.

Καταρχάς θεωρούν μεγάλη τιμή να συνδέσουν μία από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους με το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ. Επίσης, πολλοί Τούρκοι έχουν ρίζες από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αφού οι πρόγονοί τους γεννήθηκαν και ζούσαν εδώ πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή κι έτσι έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό με την περιοχή. Ο τρίτος λόγος που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη είναι ότι πρόκειται για μια όμορφη πόλη, πολύ κοντά στην Τουρκία και εύκολα προσβάσιμη, κι έτσι συνδυάζουν το γάμο τους με ένα... city break, προσφέροντας στους συγγενείς και στους φίλους τους τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο.


Ο Μουσταφά Κεμάλ χορεύει με την κόρη του Νεμπιλέ στο γάμο της

Οι περισσότεροι από τους Τούρκους υπηκόους που επιλέγουν για το γάμο τους τη Θεσσαλονίκη μένουν στην Κωνσταντινούπολη ή στη Σμύρνη. Ελάχιστοι είναι αυτοί που προέρχονται από τα βάθη της Ανατολίας.  

Θεσσαλονίκη και μετά Χαλκιδική
Σε αίθουσες ξενοδοχείων με τον κατάλληλο στολισμό ή σε ταβέρνες κεντρικών σημείων της Θεσσαλονίκης (Λαδάδικα, πλατεία Άθωνος κτλ.), με απαραίτητη τη ζωντανή μουσική, κάνουν το γαμήλιο γλέντι τους οι Τούρκοι.

Όπως μας είπε ο Στ. Χατζημανώλης, όσοι επιλέγουν να παντρευτούν το καλοκαίρι, συνήθως διαμένουν ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη και την επομένη μεταφέρονται στη Χαλκιδική για το μήνα του μέλιτος.

Τα χωριά που προτιμούν είναι ο Νέος Μαρμαράς, η κοσμοπολίτικη Καλλιθέα και η παραδοσιακή Άφυτος. Συνήθως μένουν σε παραδοσιακά κτήρια, με πισίνα και πράσινο.

«Οι γάμοι Τούρκων και Ισραηλινών στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ιδιαίτερη αγορά για τους ανθρώπους του τουρισμού, όπως είναι οι κυνηγοί ή οι ψαράδες, και μπορεί να επενδύσουν σ’ αυτήν οι ελληνικοί αρμόδιοι φορείς. Αποτελούν και σημαντική πηγή εσόδων για την πόλη.

»Οι Τούρκοι αγοράζουν CD του Γιώργου Νταλάρα, ελιές, κουραμπιέδες, λάδι, μέλι, καπνιστά και παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης. Τα τρόφιμα είναι πιο φτηνά γι’ αυτούς εδώ απ’ ό,τι στη χώρα τους. Στις ταβέρνες αγοράζουν όλα τα μεζεδάκια του καταλόγου. Είναι στη συμπεριφορά σαν τους Έλληνες. Γι’ αυτό νιώθουν και πολύ οικεία εδώ», κατέληξε ο Στ. Χατζημανώλης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης