13 Ιούλιος 2015, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2015, 12:31

«Εκτός συζήτησης» το κούρεμα χρέους, λέει η Μέρκελ

«Ναι» στην συζήτηση για αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, «όχι» στο ενδεχόμενο κουρέματός του είναι η γραμμή της Άνγκελας Μέρκελ. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη μαραθώνια Σύνοδο, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι αυτά που προτείνονται για την Ελλάδα ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. «Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

Μέρκελ: Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές.

Η καγκελάριος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. «Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων μέσω, των οποίων θεωρώ ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης», υπογράμμισε· δίνοντας τον τόνο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πρόσθεσε: «Πάντοτε λέγαμε ότι θα επρόκειτο για ένα τριετές πρόγραμμα. Πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, πλήρεις μεταρρυθμίσεις, στο Ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά εργασίας».