13 Ιούλιος 2015, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2015, 11:50

Τσίπρας: Δύσκολη συμφωνία, αποτρέψαμε τις επιδιώξεις ακραίων

Χωρίς να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της μαραθώνιας Συνόδου που κατέληξε σε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές. «Καταφέραμε σε αυτήν τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μια χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήξερε από πριν ότι θα πρόκειται για μια συμφωνία που η υλοποίησή της θα είναι δύσκολη. Διευκρίνισε όμως ότι η απόφαση που ελήφθη κρατάει τη χώρα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας και δίνει δυνατότητες ανάκαμψης.

Τσίπρας: Αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο για τραπεζική ασφυξία, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια.

Ο πρωθυπουργός, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις, τόνισε ότι υπάρχει αντιστάθμισμα από το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ ενώ –όπως είπε– η αναδιάρθρωση του χρέους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία δίνει το μήνυμα ότι η όποια συζήτηση για Grexit αποτελεί παρελθόν.

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλέψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε. Δίνοντας δε μια εικόνα από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, είπε χαρακτηριστικά: «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων».

  • Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο pontos-news.gr.