13 Ιούλιος 2015, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2015, 11:50

Η δύσκολη επιστροφή Τσίπρα στην Ελλάδα και τα σενάρια της επόμενης μέρας

  • Στην Ερεικούσα για διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας

Μπορεί τα όσα πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες για να κλείσει η συμφωνία να ήταν μαρτυρικά, αλλά το μαρτύριό του δεν τελειώνει εκεί.

Η επιστροφή στην Αθήνα θα είναι... καυτή μια και τον περιμένουν μια σειρά από στελέχη που βρίσκονται «στα κάγκελα», διαφωνούντες υπουργοί και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που τον εμπιστεύτηκε αλλά τώρα νιώθει προδομένο. Ήδη οι νόμοι που ζήτησαν οι εταίροι-δανειστές έχουν ετοιμαστεί και το ερώτημα είναι εάν θα περάσουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με την διαδικασία που ζήσαμε την Παρασκευή στη Βουλή. Δηλαδή με διαδικασίες εξπρές.

Ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις και πλέον όλοι... τρέχουν. Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι:

Σενάριο πρώτο: Ψήφιση όλων των νόμων με ευρύτατη πλειοψηφία με τις ψήφους της ΝΔ-Ποταμιού-ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από την πλειοψηφία της συγκυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πρωθυπουργός, με ημερομηνία λήξης.
Σενάριο δεύτερο: Ανασχηματισμός και σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή προσώπων από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
Σενάριο τρίτο: Σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού και εκλογές το Σεπτέμβριο.

Επιστρέφοντας ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει το κόμμα του αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Το θέμα είναι εάν θα αντέξει τη διαχείριση στο εσωτερικό του κόμματός του και δεν οδηγηθεί σε παραίτηση και επιλογή υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

  • Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο pontos-news.gr.