13 Ιούλιος 2015, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2015, 08:41

Σύνοδος Κορυφής: Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

  • Σύνοδος Κορυφής: Μαραθώνιες διαβουλεύσεις
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Mario Salerno

Το θρίλερ των Βρυξελλών συνεχίζεται. Οι αγωνιώδεις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που ήδη έχει συμπληρώσει πάνω από 15 ώρες διαπραγματεύσεων, είναι σε εξέλιξη. 

Λίγο μετά τις 7:00, η Σύνοδος διέκοψε τις εργασίες της, όπως έκανε γνωστό μέσω Twitter o πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. «Διάλειμμα για τελικές διαβουλεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν επανέλθει ξανά στο τραπέζι της Συνόδου, λίγο μετά τις 5 το πρωί, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι δύο θέματα παρέμεναν ανοιχτά. Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το δεύτερο το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, ύψους μέχρι 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον έχει απομακρυνθεί οριστικά πια το εφιαλτικό σενάριο του Grexit. 

Περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η Σύνοδος διέκοψε τη συνεδρίαση για πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Λίγο μετά τις 6, όλοι οι ηγέτες επανήλθαν στο τραπέζι για τον τελικό (;) γύρο των διαπραγματεύσεων.