13 Ιούλιος 2015, 01:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2015, 14:56

Το θρίλερ των Βρυξελλών με μέτρα-φωτιά

  • Το θρίλερ των Βρυξελλών με μέτρα-φωτιά

Αξιοπιστία. Αυτή η λέξη με το βαθύτερο νόημά της ήταν στην πραγματικότητα το αγκάθι που εμπόδιζε κάθε κίνηση προς τα εμπρός αναφορικά με την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας που θα έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.

Πέραν των απαξιωτικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενδεικτική της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη-πρώτη γραμμή του εγγράφου εργασίας που έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως πρόεδρος του Eurogroup προς τη Σύνοδο Κορυφής: «Το Eurogroup επισημαίνει τη ζωτική ανάγκη για επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για πιθανή μελλοντική συμφωνία επί νέου προγράμματος του ESM».

Οι πρώτες ώρες της 13ης Ιουλίου του 2015 ξεκίνησαν με τους 19 ηγέτες των κρατών που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ να διαβουλεύονται προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την υπόθεση της Ελλάδας επί προτάσεων που ακόμα και από τον διεθνή Τύπο, ο οποίος κάθε άλλο παρά φιλικός ήταν προς τη χώρα μας, χαρακτηρίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

«Τιμωρία», «φρικαλεότητες» ήταν μερικές μόνο από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγραφούν τα μέτρα που προτείνονταν και η στάση των εταίρων.

Γύρω στη μία τα ξημερώματα και ενώ διεξάγονταν σκληρές διαβουλεύσεις προκειμένου να διατυπωθεί προσχέδιο συμφωνίας, η μάχη δινόταν γύρω από την πρόταση του Eurogroup για ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, αξίας 50 δισ., που θα περάσει σε εξωτερικά και ανεξάρτητα funds.

Οι πληροφορίες εκείνη την ώρα έφεραν τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις επί 4 σημείων: Ζητούσε να μην υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, να υπάρξει ισχυρή αναφορά σε δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στείλει σήμα για διατήρηση του ELA και να αφαιρεθεί από την πρόταση η μνεία περί της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Νωρίτερα, αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η ιδέα Σόιμπλε για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συμπεριελήφθη τελικά στο έγγραφο του Eurogroup, όπως δόθηκε στη Σύνοδο.

Αυτό το... τάιμ-άουτ, όπως ονομάστηκε, έμοιαζε να έχανε έδαφος καθώς η νύχτα προχωρούσε... Η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ όλοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για να βγει το ξημέρωμα ο λευκός καπνός. Μέχρι να παραλάβει ό,τι προκύψει από τις Βρυξέλλες η ελληνική πραγματικότητα...