12 Ιούλιος 2015, 15:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2015, 15:22

Reuters: Τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Eurogroup

  • Reuters: Τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν να δεσμευτεί η Αθήνα για περισσότερα μέτρα, πριν ανάψουν το πράσινο φως για το δάνειο διάσωσης.

Δημοσίευμα του Reuters φέρνει στο προσκήνιο ένα προσχέδιο της Ευρωομάδας, όπως αυτό συντάχθηκε στο τέλος της συνεδρίασης του Σαββάτου. Πηγές της Ευρωζώνης θεωρούν ότι μπορεί να τροποποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ζητείται από την Ελλάδα να εκπληρώσει τους εξής στόχους:

- πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%,

- μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό,

- εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος,

- εφαρμογή εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ,

- μεταρρυθμίσεις για ΜΗΣΥΦΑ,

- άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων,

- επανεξέταση συλλογικών συμβάσεων και ομαδικών απολύσεων.

Στο προσχέδιο των προαπαιτούμενων δράσεων και μέτρων του Eurogroup γίνεται ακόμη αναφορά στην ψήφιση σχετικού νόμου από την ελληνική Βουλή, μέσα στην προσεχή εβδομάδα, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, το Eurogroup ζητά να μην καταργηθούν οι νόμοι για τα εργασιακά, να επανεξεταστούν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, να συμμορφωθεί η Αθήνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και να ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, επιμένουν στην ενέργεια και στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ ζητούν στόχο εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τα 50 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα.

Ζητούν βελτιωμένη διοίκηση, δηλαδή ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε συνεργασία με θεσμούς. Αναφέρεται δε, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης, που δεν έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2014.