12 Ιούλιος 2015, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2015, 10:51

Από τον ΠΑΟΚ νοικιάστηκε κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

  • Από τον ΠΑΟΚ νοικιάστηκε κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Σημαντική πηγή εσόδων, η οποία προσδοκάται ότι θα βάλει τέλος στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, αποκτά η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης μετά τη μίσθωση δύο κτηρίων της στην ανατολική πλευρά της πόλης, τα οποία ήταν άδεια εδώ και περίπου μια τετραετία.

Πρόκειται για το οκταώροφο κτήριο που τις προηγούμενες δεκαετίες φιλοξενούσε τη «Στέγη του Φοιτητή», επί της Βασιλίσσης Όλγας 95, και το κτήριο στην οδό Αδριανουπόλεως 5, το οποίο κάποτε προοριζόταν για μουσείο ποντιακού ελληνισμού.

Το πρώην οικοτροφείο για τους φοιτητές νοίκιασε ο ΠΑΟΚ και θα μένουν σε αυτό τα μικρά παιδιά που παίζουν στις ακαδημίες της ομάδας, ενώ το κτήριο της Αδριανουπόλεως μισθώθηκε σε ιατρική εταιρεία. Και οι δύο μισθώσεις είναι πενταετούς διάρκειας και ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου.

Με τα δύο μεγάλα ακίνητά της ξενοίκιαστα εδώ και τέσσερα χρόνια η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, το ιστορικότερο σωματείο Ποντίων στη χώρα, περιήλθε σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση. Η φορολογική επιβάρυνση ήταν πολύ μεγάλη για ουσιαστικά απρόσοδα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης αλλά και προσωπικά στον πρόεδρό της Γιάννη Αποστολίδη έγιναν το τελευταίο διάστημα προτάσεις από οικονομικά επιφανείς Ποντίους ώστε να στηριχτεί οικονομικά η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Στο ενδεχόμενο αυτό, όμως, ο Γ. Αποστολίδης εμφανιζόταν κατηγορηματικά αντίθετος διότι, όπως ο ίδιος έλεγε σε άτομα του περιβάλλοντός του, «μια τέτοια προοπτική θα εκλαμβανόταν ως ενέργεια ταπεινωτική για το αγέρωχο σωματείο, το οποίο πρέπει να ορθωθεί με δικά του μέσα».


Πρόγονος του «Οίκου Ακρίτα Φοιτητού», η «Στέγη Σπουδαστού»

Ο Γ. Αποστολίδης, αντίθετα, δεν θα είχε αντίρρηση επιφανείς Πόντιοι να ενισχύσουν οικονομικά την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης για πολύ συγκεκριμένο έργο, όπως για παράδειγμα την επεξεργασία, ανάδειξη και έκδοση του αρχείου της κυβέρνησης του Πόντου στα χρόνια πριν από τη Γενοκτονία ή για κάποια φιλανθρωπική δραστηριότητα του σωματείου.