10 Ιούλιος 2015, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2015, 15:51

Συγνώμη από την Πολωνία για τον ναζιστικό χαιρετισμό ευρωβουλευτή (βίντεο)

  • Συγνώμη από την Πολωνία για τον ναζιστικό χαιρετισμό ευρωβουλευτή (βίντεο)
    Ο Γιάνουζ Κόρβιν-Μίκε έχει εκλεγεί βουλευτής με το δεξιό κόμμα Συνασπισμός για την Ανανέωση, Απελευθέρωση και Ελπίδα της Πολωνικής Δημοκρατίας

Η Πολωνία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γκρέγκορζ Σχετίνα, αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη μετά το σάλο που προκλήθηκε με τον συντηρητικό ευρωβουλευτή Γιάνουζ Κόρβιν-Μίκε. Την Τετάρτη, στην έντονα φορτισμένη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, εκτός από το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε και μια γερμανική πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου στα τρένα και τα λεωφορεία που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Όταν ο Γιάνουζ Κόρβιν-Μίκε πήρε το λόγο, άρχισε να επιχειρηματολογεί εναντίον της ομοιομορφίας. Στη συνέχεια σήκωσε το δεξί του χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό και είπε στα γερμανικά «Ein Reich, ein Volk, ein Ticket» (Μία αυτοκρατορία, ένας λαός, ένα εισιτήριο). Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο με το ναζιστικό πολιτικό σλόγκαν «Ein Volk, ein Reich, ein Führer», το οποίο αναφερόταν στην καθυπόταξη της Ευρώπης στον Αδόλφο Χίτλερ.

«Τέτοια συμπεριφορά είναι εξευτελιστική για όλους. Ζητούμε συγγνώμη από την Ευρώπη, από το Ευρωκοινοβούλιο, από τους ψηφοφόρους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας. Ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής, που συνηθίζει να φορά παπιγιόν, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί καθώς πριν από λίγους μήνες χαστούκισε ομοεθνή του.