10 Ιούλιος 2015, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2015, 13:29

Συνδέεται το κάπνισμα με τη σχιζοφρένεια;

  • Συνδέεται το κάπνισμα με τη σχιζοφρένεια;
    Φωτ.: Flickr

Βρήκαν ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την εκδήλωση σχιζοφρένειας και ζητούν να υπάρξει περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτή την πιθανότητα. Ο λόγος για ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου που έκαναν τη σχετική διαπίστωση.

Η ομάδα με επικεφαλής τον δρ Τζέιμς ΜακΚάμπι ανέλυσε τα στοιχεία από 61 έρευνες που έγιναν σε όλο τον κόσμο το διάστημα 1980-2014 και οι οποίες αφορούσαν 14.555 καπνιστές και 273.162 μη καπνιστές. Βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι συστηματικοί καπνιστές έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων, και μάλιστα σε νεαρότερη ηλικία.

Η μελέτη εκτιμά ότι η νικοτίνη μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, ιδίως μέσω υπερπαραγωγής ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή (της ντοπαμίνης), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ψύχωσης.

Η υπερβολική ντοπαμίνη αποτελεί τη βασική βιολογική εξήγηση για την εμφάνιση ψύχωσης.

Οι ερευνητές, πάντως, επισήμαναν ότι χωρίς κλινική δοκιμή και μόνο με τα στατιστικά δεδομένα, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η σχέση καπνίσματος-σχιζοφρένειας. «Η νέα μελέτη ανοίγει πράγματι τα μάτια μας, όσον αφορά την πιθανότητα ο καπνός όντως να είναι η αιτία για την ψύχωση», υπογράμμισε ο δρ Τζέιμς ΜακΚάμπι.