10 Ιούλιος 2015, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2015, 11:58

Τουρκία: Κυβέρνηση συνασπισμού σε 45 ημέρες ή εκλογές

  • Τουρκία: Κυβέρνηση συνασπισμού σε 45 ημέρες ή εκλογές
    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα πρέπει μέσα σε 45 ημέρες να συγκροτήσει την κυβέρνηση συνασπισμού (φωτ.: Sedat Suna / EPA)

Ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αχμέτ Νταβούτογλου, και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει 45 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης· σε περίπτωση «ναυαγίου» θα πρέπει να στηθούν εκ νέου κάλπες.

Μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) των Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου έχασε την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,6% και εκλέγοντας 258 βουλευτές σε σύνολο 550. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) εκπροσωπείται με 132 βουλευτές, ενώ το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) και το  Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχουν από 80 έδρες.

Σύμφωνα με τη Hürriyet, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αρνείται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν καθυστέρησε επίτηδες να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Από τη μεριά του ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι ήθελε πρώτα να σχηματιστεί επίσημα η τουρκική Εθνοσυνέλευση και μετά να ξεκινήσουν οι κυβερνητικές διεργασίες.

Το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο το πρωθυπουργικό γραφείο, μετέδωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τους επικεφαλής των CHP, MHP και HDP.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε πει ότι θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις σε δύο γύρους: πρώτα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των τριών κομμάτων και στη συνέχεια, κατόπιν συνεννόησης με το δικό του κόμμα, θα ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με εκείνους που θεωρεί ότι μπορεί να συνεργαστεί. Πάντως, οι διεργασίες για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης στην Τουρκία αναμένεται να γίνουν μετ’ εμποδίων καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει όρους που μοιάζει δύσκολο να αποδεχθεί το ΑΚΡ.