9 Ιούλιος 2015, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2015, 17:12

Ο Βαρουφάκης λέει ανοιχτά την άποψή του για τον Σόιμπλε

  • Ο Βαρουφάκης λέει ανοιχτά την άποψή του για τον Σόιμπλε
    Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκαν σήμερα στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια (φωτ.: Παντελής Σαΐτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Να με λέτε Γιάνη», ήταν η προτροπή του Γιάνη Βαρουφάκη στους δημοσιογράφους που τον περικύκλωσαν όταν τον είδαν να εμφανίζεται στο καφενείο της Βουλής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που έδωσε το παρών στην ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της Ιθαγένειας, προσπάθησε να πιει τον καφέ του με επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όπως ήταν φυσικό η παρουσία του τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον. «Προτιμώ να είμαι βουλευτής παρά υπουργός», δήλωσε και εξήγησε ότι η παραίτησή του ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Κατά την άποψη του Γιάνη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ του Grexit. «Πάντα το ήθελε. Eίναι επικεφαλής ομάδας ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη που προωθούν σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ισχυρή συγκρότηση και έχει μελετήσει καλά τις συνέπειες. 

Σχετικά με το τι συμβαίνει στις συνεδριάσεις του Eurogroup, είπε ότι με εξαίρεση τον Μισέλ Σαπέν και τους Γάλλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ελέγχει απόλυτα τους υπόλοιπους. «Είναι και ο μόνος που έχει πλάνο», τόνισε ο πρώην υπουργός εξηγώντας ότι ο Γερμανός πολιτικός «θέλει μια Ομόσπονδη Ευρώπη στην οποία προφανώς η πολιτική διεύθυνση θα βρίσκεται σε γερμανικά χέρια».

Χαρακτηριστική του… πανικού που προκάλεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι η ατάκα κυβερνητικού στελέχους που βρισκόταν στο κατώφλι του καφενείου της Βουλής: «Ξέρω ότι τα ATM έχουν ουρές, τώρα έχουν και τα καφενεία;».

«No comment», δηλαδή «κανένα σχόλιο», χρειάστηκε να πει σε δύο περιπτώσεις ο πρώην υπουργός. Όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τις εξελίξεις και για το αν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας που θα αποτελεί λύση για τη χώρα σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις. «Ούτε και ο Τσακαλώτος ξέρει», ήταν η χαρακτηριστική του απάντηση.