9 Ιούλιος 2015, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2015, 14:05

Σταματά από το χειμώνα το επίδομα θέρμανσης, μετά την εξίσωση φόρου σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

  • Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Πόσο θα πωλείται
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στην κατάργηση της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Μιλώντας στη Βουλή είπε ότι από τον Οκτώβριο επιστρέφει το παλαιό καθεστώς φορολόγησης: ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης πηγαίνει στα 6 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά το λίτρο. «Δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω το πετρέλαιο κίνησης διότι υπάρχει κοινοτική Οδηγία», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μάρδας: Καταργούμε το επίδομα θέρμανσης αφού καταργείται η εξίσωση στο φόρο.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή στον κλάδο των πετρελαιοειδών ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει «κλειδώσει» όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου καθώς θα εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης από τις αποθήκες έως το τελευταίο πρατήριο.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Δημήτρης Μάρδας είπε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, με το καθεστώς εξομοίωσης των φόρων που ίσχυε χάθηκαν από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. «Η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ», εξήγησε, και συμπλήρωσε ότι με την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.